RELEVANTE ORGANISATIES

Op deze pagina vind je, in alfabetische volgorde, links naar websites van organisaties die interessant voor jou kunnen zijn.

Arm en Been Amputaties Benelux

In de 'info' van deze Facebook groep staat: "Een groep waarbij je vragen kwijt kunt. Maar ook lotgenoten kunt vinden en spreken."

Zie ook: facebook.com/groups/2182866398681122


Diabetes Fonds

"Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes te voorkomen en te genezen. Dit doen we via wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. We dromen van een gezond leven zonder dagelijkse zorgen over diabetes en complicaties. Iedereen vrij van diabetes!"

Zie ook: diabetesfonds.nl


Diabetesvereniging Nederland (DVN)

"Diabetesvereniging Nederland (DVN) behartigt de belangen van alle mensen met diabetes in hun strijd voor goede zorg en een comfortabel leven. Ieder mens is uniek en heeft een andere zorgbehoefte. Hier maakt DVN zich sterk voor. Onder het motto ‘voluit leven met diabetes’ is DVN betrokken, strijdbaar en ondernemend. We zijn een vereniging voor en door leden."

Zie ook: dvn.nl


Dwarslaesie Organisatie Nederland

"Dwarslaesie Organisatie Nederland is een vrijwilligersorganisatie." "Dwarslaesie Organisatie Nederland is dé belangenorganisatie voor mensen met een dwarslaesie of een caudalaesie en hun naasten. Wij informeren, stimuleren lotgenotencontact en maken ons sterk voor jouw belang!"

Zie ook: dwarslaesie.nl


Harteraad

"Harteraad is hét expertisecentrum voor het leven met hart- en vaataandoeningen. Wij helpen mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten met praktische, sociale en emotionele steun. Samen met vrijwilligers, vaak ook ervaringsdeskundigen, in heel Nederland biedt Harteraad een veilige plek voor het uitwisselen van kennis, ontmoetingen en ervaringsverhalen. Zodat je je leven weer zo optimaal mogelijk kan leven, ondanks je aandoening."

Zie ook: harteraad.nl


Hartstichting (Nederlandse Hartstichting)

"De Hartstichting wil hart- en vaatziekten eerder opsporen en behandelen. We zoeken naar oplossingen voor een sterk hart. We zijn een non-profit organisatie. Voor het behalen van onze doelstellingen zijn we volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven."

Zie ook: hartstichting.nl


Hersenletsel.nl

Hersenletsel.nl is een patiëntenvereniging. "Hersenletsel.nl is er voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun naasten en richt zich op de levenslange gevolgen van (niet aangeboren) hersenletsel. Zij staat voor het bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie op een wijze, die recht doet aan zowel mogelijkheden als beperkingen van de mens met hersenletsel. De pijlers van de vereniging zijn lotgenotencontact, informatievoorziening en belangenbehartiging."

Zie ook: hersenletsel.nl


Hersenstichting

Haar website benoemt als doelstellingen: "Daarom zet de Hersenstichting alles op alles voor gezonde hersenen voor iedereen. We zetten niet in op één aandoening, maar investeren breed in baanbrekende oplossingen die hersenaandoeningen helpen voorkomen, afremmen, of genezen. Nu en in de toekomst. Om dit te bereiken laten we onderzoek doen, geven we voorlichting en zetten we ons in voor betere patiëntenzorg, revalidatie en participatie. Ook verbinden we veel partijen in het werkveld om snellere en betere oplossingen voor mensen met een hersenaandoening te realiseren."

Zie ook: hersenstichting.nl


International society for prosthetics and orthotics (ISPO)

"De ISPO is een wereldwijde, multidisciplinaire, 'non-governmental organization' (NGO) die tot doel heeft gesteld om de kwaliteit van leven te verbeteren van personen die voordeel kunnen hebben van prothesen, orthesen, mobiliteitshulpmiddelen en andere ondersteunende hulpmiddelen. De ISPO biedt een effectief platform voor de uitwisseling van en communicatie over alle aspecten van de wetenschap, praktijk en opleiding gerelateerd aan de voorziening van prothese- en orthesezorg, revalidatietechniek en gerelateerde gebieden. De vereniging heeft ongeveer 3.300 leden van verschillende professionele disciplines in meer dan 100 landen. Het zijn orthopedisch technici, orthopedisch chirurgen, revalidatieartsen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, orthopedisch schoentechnici, verpleegkundigen en biomechanische/revalidatie ingenieurs." 

Zie ook: ispoint.org


International Society of Physical and Rehabilitation Medicine (ISPRM)

De ISPRM presenteert zich op haar website als: "The International Society of Physical and Rehabilitation Medicine (ISPRM) serves as the global agency for Physical and Rehabilitation Medicine (PRM). As a non-governmental organization (NGO) in relation with the World Health Organization (WHO), as an international umbrella organization of PRM physicians, and as a catalyst for international PRM research, ISPRM has a humanitarian or civil societal, a professional, and a scientific mandate.

ISPRM thus aims to “continuously improve PRM practice and facilitate PRM input in international health organizations with the goal to contribute to optimal functioning and quality of life of people experiencing disability”."

Zie ook: isprm.org


MS Vereniging Nederland

"MS Vereniging Nederland is de belangenvereniging in Nederland voor mensen met multiple sclerose (MS) en hun naasten. De vereniging biedt de circa 8.000 aangesloten leden activiteiten en diensten aan die hen ondersteunen bij vragen en problemen. Bijvoorbeeld door het geven van informatie via themabijeenkomsten, het magazine MenSen, de MS-telefoon en deze website. Ook geeft de vereniging voorlichting over de mogelijkheden in de gezondheidszorg en behartigt ze de belangen van mensen met MS bij onder meer de overheid, zorgaanbieders en zorgverzekeraars."

Zie ook: msvereniging.nl


Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN)

"De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) werd op 5 november 2014 opgericht als landelijke patiëntenorganisatie voor alle mensen met reuma. Wij werken niet alleen vóór, maar ook samen mét iedereen met reuma, met als eindbestemming een wereld zonder reuma!"

Zie ook: reumazorgnederland.nl


Nederlandse Vereniging van Diabetes Podotherapeuten (NVvDP)

Diabetespodotherapie is een specialisatie binnen de podotherapie. "Op 10 januari 2013 is de Nederlandse Vereniging van Diabetes Podotherapeuten officieel tot stand gekomen. Een nieuwe beroepsvereniging die vol enthousiasme aan de slag is om de diabetespodotherapeut in Nederland tot een geaccepteerd, gewaardeerd en volwaardig beroep in de huidige gezondheidszorg te maken."

Zie ook: diabetespodotherapeut.nl


Nederlandse Vereniging van Orthopedisch Schoentechnici - Orthobanda (NVOS-Orthobanda)

"NVOS-Orthobanda is de branchevereniging van de orthopedische technologie. Zorgondernemers in medisch orthopedische hulpmiddelen, zoals op maat gemaakte schoenen, zijn bij ons aangesloten. Voor politiek, media en samenleving is NVOS-Orthobanda dé gesprekspartner die de waarde en impact laat zien van de orthopedische technologie. Wij treden op als gesprekspartner van overheid, zorgverzekeraars, voorschrijvers, patiëntenverenigingen en andere belanghebbenden."

Zie ook: nvos-orthobanda.nl


Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP)

"Er zijn in Nederland zo’n 1.000 podotherapeuten, welke bijna allen verenigd zijn in de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP). De podotherapie in Nederland ontwikkelt zich snel en er is in steeds grotere mate sprake van onderlinge samenwerking tussen podotherapeuten en andere voetzorgprofessionals. De NVvP bewaakt de eenheid en kwaliteit binnen de beroepsgroep door haar leden optimaal te faciliteren. Ons kantoor is gevestigd in Hilversum, waar tevens onze beleids- en bureaumedewerkers werkzaam zijn."

Zie ook: podotherapie.nl


Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA)

"De Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA, ook wel bekend als Netherlands Society of Rehabilitation Medicine, kortweg NSRM) is de landelijke wetenschappelijke vereniging van artsen die als revalidatiearts zijn ingeschreven in het register van de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). De VRA is opgericht op 16 april 1955. De ruim 900 professionals zetten hun deskundigheid in om de maatschappelijke participatie en autonomie van hun patiënten te bevorderen."

Zie ook: revalidatie.nl


Nierpatiënten Vereniging Nederland

"De NVN is een actieve vereniging, van en voor mensen met chronische nierschade, hun naasten en nierdonoren. Met 7.000 leden is de NVN een sterke, representatieve vertegenwoordiger van de belangen van mensen met een nieraandoening."

Zie ook: nvn.nl


Ottobock

Ottobock is een bedrijf dat hulpmiddelen zoals prothesen, braces en orthesen, rolstoelen, buggy’s en dergelijke produceert. Ottobock is opgericht in Duitsland in 1919 door Otto Bock, een prothesemaker. Ottobock is gevestigd op meer dan 46 locaties wereldwijd en bereikt meer dan 100 landen. Het hoofdkwartier is gevestigd in Duderstadt in Duitsland en het aantal werknemers overschrijdt inmiddels de 5.000.

Ottobock levert onder andere siliconen voorvoetprothesen. "De voorvoetprothese vervangt de functionaliteit en het uiterlijk van de ontbrekende delen van de voet. De prothese ondersteunt u in uw dagelijkse bewegingen, verhoogt de spieractiviteit, verbetert de bloedcirculatie in het been en ziet er bijna uit als een normale voet."

Zie ook: ottobock.nl/prothesen/beenprothesen/siliconen-prothesen/silicone-voetprothese/


Patiëntenfederatie Nederland

"Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgen we dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Onze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties."

Zie ook: patientenfederatie.nl


ProVoet

ProVoet is de grootste Nederlandse brancheorganisatie voor pedicures en medisch pedicures en behartigt de belangen van ongeveer 13.500 (aspirant) leden. ProVoet bevordert de kwaliteit en professionalisering van voetverzorging en het beroep pedicure in Nederland.

Zie ook: provoet.nl


ReumaNederland

"Een betere kwaliteit van leven met reuma, dat is het doel van ReumaNederland. Met onderzoek naar betere behandelingen, betrouwbare informatie en aandacht voor de belangen van mensen met reuma." "ReumaNederland is een belangrijke en ambitieuze maatschappelijke organisatie. Meer dan 2 miljoen mensen ervaren dagelijks de rem van reuma op hun leven. En het is onze ambitie om die rem te laten verdwijnen. Daar werken wij aan met ongeveer 50 betaalde medewerkers, ruim 127.000 donateurs, ruim 40.000 vrijwilligers voor de collecte, 200 ervaringsdeskundigen, jaarlijks bijna 15 miljoen euro aan inkomen en een zeer brede en nauwe kring van cruciale relaties zoals behandelaars; onderzoekers in binnen- en buitenland, overheden; zorgverzekeraars en andere partijen in het reumaveld."

Zie ook: reumanederland.nl


Sarcoidose.nl

"Sarcoidose.nl is dé belangenorganisatie voor mensen met sarcoïdose in Nederland." "Sarcoidose.nl streeft naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven voor mensen met sarcoïdose. Hiervoor zijn patiënten, zorgverleners en overheden nodig."

Zie ook: sarcoidose.nl


SoloPartners

Deze organisatie presenteert zich op haar website met: "Als brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg zet SoloPartners zich in om jouw positie te versterken. Dit doen we door onze pakketten zo ondersteunend mogelijk te maken en je te voorzien van informatie en advies. We hebben een whitepaper gemaakt met alle informatie die je nodig hebt als zzp’ers in de zorg. Wij geven gratis webinars en  geaccrediteerde bijeenkomsten. Heb je advies nodig over het ondernemen in de zorg? Bij SoloPartners kun je terecht met al je vragen."

Zie ook: solopartners.nl


Stichting de benen nemen (SDBN)


"Stichting De Benen Nemen is opgericht in 1999. De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers. Stichting de Benen Nemen biedt hulp aan kinderen met een beenamputatie in ontwikkelingslanden. Op de website vindt u een overzicht van de projecten die wij ondersteunen. Wij steunen voornamelijk projecten in gebieden die buiten het gezichtsveld van grote hulporganisaties vallen."

Zie ook: debenennemen.nl


Stichting LOOP

De Stichting LOOP is een landelijk overkoepelend orgaan voor de podologie. LOOP is opgericht in 1999. "De aangesloten therapeuten herkennen en behandelen voetgerelateerde aandoeningen in het houdings- en bewegingsapparaat. Cliënten met voet- en houdingsklachten kunnen bij hen terecht voor advies en behandeling ter voorkoming of vermindering van klachten en (ernstige) complicaties aan de voeten."

Zie ook: loop.nl


Thuisarts.nl

Thuisarts.nl is gemaakt door Het Nederlands Huisartsen Genootschap.  "Thuisarts.nl is bedoeld voor iedereen die informatie zoekt over gezondheid en ziekte:

  • als u gezond wilt blijven
  • als u wilt weten wat u zelf aan klachten kunt doen
  • als u wilt weten hoe u met uw klachten om kunt gaan
  • als u wilt weten wie u kan helpen
  • als u wilt weten of u naar de (huis)arts moet gaan
  • als u zich wilt voorbereiden op een gesprek met uw (huis)arts
  • als u de uitleg en adviezen van uw (huis)arts nog eens na wilt lezen"
  • Zie ook: thuisarts.nl

Vereniging KorterMaarKrachtig

"Vereniging voor geamputeerden: is opgericht in september 2013, voor mensen met een amputatie en/of reductie van een of meerdere ledematen. De vereniging is een bundeling van alle belangenorganisaties voor geamputeerden. Het doel van de vereniging is in de eerste plaats het behartigen van zowel de individuele- als collectieve belangen van deze groep. Daarnaast organiseert de vereniging contacten tussen ervaringsdeskundigen en  mensen die pas of nog moeten worden geamputeerd en geeft het informatie over diverse zaken waar mensen mee te maken krijgen als ze geamputeerd zijn en/of gebruik maken van een prothese."

Zie ook: kortermaarkrachtig.com


Vereniging Spierziekten Nederland

"Spierziekten Nederland is een belangenvereniging die zich sinds 1967 inzet voor mensen met een spierziekte en hun naaste familieleden. Spierziekten Nederland heeft ongeveer 9000 leden verdeeld over circa 120 verschillende diagnoses. Het hoofdkantoor is gevestigd in Baarn. Er wordt nauw samengewerkt met onder meer neurologen, kinderartsen en revalidatieartsen uit de grote en academische ziekenhuizen." (Bron: nl.wikipedia.org, 11-8-21)

Zie ook: spierziekten.nl


Werkgroep amputatie en prothesiologie (WAP)

De WAP is een werkgroep van de Nederlandse vereniging van Revalidatieartsen (VRA). Deze werkgroep is opgericht in 1996. De leden van de werkgroep zijn revalidatieartsen met interesse voor beenprothesiologie afkomstig uit verschillende regio’s uit het land. De werkgroep wil vanuit revalidatiegeneeskundig oogpunt een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg met betrekking tot de patiënt met een beenamputatie.

Zie ook: revalidatiegeneeskunde.nl/werkgroep-amputatie-en-prothesiologie